Produkcja rzepaku w UE
Byłoby to jednak o 0,6 mln ton więcej od kwietniowych ocen. Rzepak dobrze przezimował, a straty mrozowe były nieznaczne. W maju rośliny były w dobrej kondycji, jakkolwiek w wybranych rejonach obserwowano deficyt wody. Aktualne prognozy zakładają przeciętny plon rzepaku na poziomie 3,37 t/ha w stosunku do rekordowych 3,61 t/ha rok wcześniej z powierzchni 6,53 mln ha wobec 6,75 mln ha. Istnieje jednak ryzyko gradacji agrofagów, zwłaszcza, że Komisja w celu ochrony pszczół zakazała stosowania neoniktonoidów.
Ostatnio skorygowano w górę prognozy największych producentów: Niemiec, Francji oraz Polski, a nieznaczna redukcja oczekiwana jest w Wielkiej Brytanii. W 2015 roku marketingowym farmerzy zmniejszali obszar zasiewów rzepaku w Europie o 220 tys. ha, gdzie w większości były to ozime odmiany w odpowiedzi na zniżkę cen, a redukcja objęła Niemcy, Francję, Polskę i Wielką Brytanię.
W sezonie 2015/2016 podaż rzepaku w UE-28 powinna zmaleć o 6% z rekordowego poziomu 27,6 mln ton do 26 mln ton. Po redukcji importu w tym sezonie, w kolejnym zapowiada się 5% zwyżka przywozu rzepaku z poza UE do 2,6 mln ton przy założeniu, że import z Ukrainy będzie mniejszy o 6% do 1,2 mln ton, a to dzięki produkcji 1,9 mln ton w stosunku do 2,3 mln ton rok wcześniej, a Australii o 9% do 1,1 mln ton. Taki poziom przywozu oznacza przyrost o jedynie 120 tys. ton m. in. dzięki zużywaniu zapasów.
Przerób w sezonie 2014/2015 powinien zwiększyć się z 24 mln ton do rekordowego poziomu 24,7 mln ton, ale kolejny sezon może przynieść 3% zniżkę przerobu do 24 mln ton. Zapasy rzepaku w sezonie 2014/2015 zwiększą się z 0,78 mln ton na początku sezonu do 1,4 pod koniec czerwca 2015 roku. Jednak w maju notowano ograniczoną podaż surowca. Wyjaśnieniem może być przetrzymywanie surowca ze starych zbiorów, ale alternatywną przyczyną może być przeszacowanie zbiorów z roku 2014. Kolejny sezon powinien przynieść 36% spadek zapasów, ale do stosunkowo przeciętnie wysokiego poziomu 0,9 mln ton.