Uprawa roślin oleistych odgrywa ważną rolę w polskim rolnictwie.
Nasiona roślin oleistych stanowią surowiec wykorzystywany do produkcji tłuszczów jadalnych i technicznych. W Polsce najbardziej rozpowszechniony w gospodarstwach domowych jest olej rzepakowy, co wynika głównie z dużej popularności upraw rzepaku. Skala produkcji surowego oleju rzepakowego plasuje Polskę jako trzeciego producenta w Unii Europejskiej, po Niemczech i Francji. Produkowany w kraju olej rzepakowy używany jest zarówno na cele konsumpcyjne w przemyśle spożywczym, jak i do celów technicznych.
Produkcja rafinowanego oleju rzepakowego w Polsce od 2020 r. wykazuje trend zwyżkowy, co związane jest z możliwością zwiększenia przerobu w krajowych tłoczniach ze względu na rosnącą od 2019 r. podaż nasion rzepaku z produkcji. W 2022 r. w Polsce (według szacunku IERiGŻ–PIB) wyprodukowano 840 tys. ton oleju rzepakowego rafinowanego, z tego oleju jadalnego 580 tys. ton, tj. 69% udział w produkcji oleju rzepakowego rafinowanego, a oleju technicznego 260 tys. ton - 31%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
pixabay.com