Od stycznia do listopada 2017 r. produkcja surowego oleju rzepakowego wyniosła 994,3 tys. ton i była o 0,5% wyższa niż w porównywalnym okresie 2016 r., z tego rafinowano 747,3 tys. ton, a zatem o 0,7% więcej. Produkcja oleju rzepakowego rafinowanego na cele jadalne zmalała o 3,1% do 424,9 tys. ton, a na cele techniczne wzrosła o 6,2% do 332,4 tys. ton. Produkcja margaryn wyniosła 311,8 tys. ton i była o 16,9% większa w skali roku.
Eksport nasion oleistych, olejów roślinnych i śrut oleistych w listopadzie 2017 r. był wyższy niż w poprzednim miesiącu. Mniejszy był tylko wywóz margaryn. Jednocześnie nastąpiła zwyżka importu śrut oleistych i margaryn, przy spadku przywozu nasion oleistych i olejów roślinnych.
Od stycznia do listopada 2017 r. wyeksportowano 466,0 tys. ton nasion oleistych, tj. o 72% więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku, w tym o 61% do 358,0 tys. ton rzepaku, mniej o 65% do 158,3 tys. ton olejów roślinnych, w tym o 70% do 127,5 tys. ton oleju rzepakowego, więcej o 1% do 649,6 tys. ton śrut oleistych, w tym mniej o 4% do 583,0 tys. ton śruty rzepakowej i więcej o 1% do 119,3 tys. ton margaryn.
W tym samym okresie zaimportowano 2681,1 tys. ton śrut oleistych, czyli o 3% więcej w relacji rok do roku, o 16% do 676,3 tys. ton olejów roślinnych, w tym o 8% do 152,1 tys. ton oleju rzepakowego, o 9% do 797,9 tys. ton nasion oleistych, w tym mniej o 18% do 421,8 tys. ton rzepaku oraz więcej o 14% do 87,5 tys. ton margaryn.