Kategorie
Zobacz również tu
-
Ocena użytkowości bydła
2024-11-06
Poznaj produkty
-
FENDT - szyba drzwiowa dolna P / L zielona
2011-12-13 -
INTERMAG CHELAT Fe-13 (chelat nawozowy)
2012-01-14 -
Szybkozłącza hydrauliczne
2013-04-24 -
Wywrotnice stacjonarne
2016-05-12 -
Oczyszczarka szczotkowa
2012-03-15
Polska soja, czy to możliwe?
Wysokie ceny soi na świecie zmuszają do poszukiwania oszczędności. Naprzeciw takiemu zapotrzebowaniu wychodzą firmy nasienne, które w swej ofercie prezentują odmiany specjalnie przystosowane do polskich warunków klimatycznych.
Póki co, chętnych do uprawy jest niewielu, bo obszar występowania tej rośliny to około kilkadziesiąt tysięcy hektarów. W Polsce dla uzyskania zadowalających wyników uprawia się wczesne odmiany o mniejszym potencjale plonowania. Stale modyfikuje się dostępne odmiany soi w celu uzyskania większej odporności i plenności. Na rynku jest również coraz więcej odmian tej rośliny, a nowo powstałe czekają na rejestrację.
W Polsce soja jest rośliną stosunkowo młodą w uprawie. Często uprawiana poprzez metody prób i błędów, a także poznawania technologii niezbędnej przy jej produkcji. Niestety głównym problemem jest brak przemysłu niezbędnego do odbioru produktu.
- Jeśli będzie przemysł, czyli ten cały ciąg technologiczny od siewu do odbioru. Jeśli będzie się to opłacało, to rolnicy siłą rzeczy uprawę, która się im opłaca – zauważa Błażej Springer z firmy Euralis.
Aktualnie żaden zakład tłuszczowy nie skupuje soi. Dlatego też uprawa tego ziarna jest jedynie na użytek własny.