Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
ŚWIDER DO ŁUPAREK FI 107 mm HARTOWANY
2012-05-31 -
Hale do woltyżerki - lonżowniki
2015-04-20 -
FOR BUG - aerozol, pianka
2014-02-14
Gorszy bilans w handlu nasionami oleistych i produktami ich przetwórstwa
W 2014 roku w krajowym handlu zagranicznym nasionami oleistych i produktami ich przerobu odnotowano obniżkę eksportu oraz wzrost importu – podaje FAMMU/FAPA.
Bilans w handlu surowcami oleistymi z Polski
Wartość wywozu tej grupy produktów zmalała w odniesieniu do poprzedniego roku o 2% do 994,2 mln EUR, a importu zwiększyła się o 4% do 1,785 mld EUR. W wyniku czego saldo wymiany handlowej pogorszyło się.
Ujemny bilans w handlu oleistymi wzrósł do minus 790,8 mln EUR w stosunku do minus 698,1 mln Euro rok wcześniej. Wartość przywozy przewyższała wartość wysyłki dla olejów oraz śrut, a dla nasion i margaryn odnotowano dodatni bilans handlowy.
W 2014 roku w polskim handlu nasionami oleistymi i produktami ich przetwórstwa podobnie jak w poprzednich latach dominował import. Odnotowano wzrost wartość zakupów o 4% do 1,785 mld EUR wobec roku 2013.
W strukturze towarowej największy udział miały makuchy oleistych, a więc 76% w ujęciu ilościowym, w tym – 62% to śruta sojowa. Oleje roślinne stanowiły około 13% kontyngentu importu całej grupy. Znaczenie odgrywały także nasiona oleistych, które stanowiły 9%, a margaryny 2%. W 2014 roku zanotowano 2% zniżkę wartości eksportu grupy oleistych do 994,2 mln EUR w porównaniu do roku 2013 r., a wolumen wywozu wzrósł w tym czasie o 6% do 2,171 mln ton.
Do powyższych wyników pod kątem wartości sprzedaży przyczyniła się przede wszystkim wysyłka olejów, nasion, śrut potem margaryn. Wartość sprzedaży za granicę olejów zwiększyła się o 6% a śrut o 5%. Z kolei nasion spadła o 11%, a margaryn o 12%. Wartość eksportu olejów wzrosła do 368,3 mln Euro. W strukturze towarowej wywozu tej grupy produktów największy udział miały: nasiona - 38% w ujęciu ilościowym, śruty - 34%, oleje - 23% oraz margaryny - 6%.