Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Widły do obornika i słomy model Z
2016-01-12 -
Preparaty przeciw ślimakom IGLACO
2013-02-26 -
Rozłupywarka 8 ton ECO
2012-03-13 -
Okna Inwentarskie uchylne z szybą 60x40 cm
2012-04-20 -
Łyżkokrokodyl SHARK, szerokość 2000mm
2012-07-16
Chrząszcze chowacza brukwiaczka na plantacjach rzepaku
Wiosną, kiedy temperatura gleby będzie wynosić 5-7 st. C, a temperatura otoczenia 10-12 st. C zaczyna się masowy nalot chrząszczy. Decyzję o walce z tym szkodnikiem oraz o dobór właściwej metody należy podjąć po ówczesnej obserwacji pojawienia się szkodnika.
Chrząszcze chowacza brukwiaczka
Jak informuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, na plantacjach rzepaku ozimego uszkodzenia roślin powodują dorosłe osobniki, jak i te w stadium larwalnym, które żerują do momentu uzyskania przez rzepak dojrzałości. Rośliny, które zostały uszkodzone skręcają się i wykrzywiają, przez co dochodzi do pęknięcia łodyg i wylegania roślin, a te z kolei są atakowane dodatkowo przez choroby grzybowe.
Jeżeli zatem na uprawach pojawi się 2-4 chrząszczy na 25 roślin czy w trakcie następnych 3 dni odłowionych zostanie średnio 10 sztuk chrząszczy w jednym żółtym naczyniu to znaczy, że należy wykonać zabieg przy użyciu środków ochrony roślin.
Jednakże zalecane jest przeprowadzenie oprysków dopiero wtedy gdy metody biologiczne, agrotechniczne i hodowlane zawiodą. Szkodnika można ograniczyć poprzez stosowanie odpowiedniej agrotechniki, izolacji przestrzennej od innych krzyżowych roślin i warzyw kapustnych oraz doboru odmian późno wznawiających wegetację na wiosnę.
Pierwsze plantacje zaatakowane przez tego szkodnika znajdują się w województwie zachodniopomorskim, pomorskim, warmińsko-mazurskim, lubuskim, wielkopolskim, kujawsko-pomorskim, dolnosląskim, łódzkim, mazowieckim, podlaskim, lubelskim, podkarpackim, a także w małopolskim.
Polujemy na słodyszka i chowacza
Zwalczamy chowacza i słodyszka w rzepaku