Słodyszek rzepakowy
Gdy temperatura powietrza przekroczy 15 st. C, a rzepak jeszcze nie zakwitnie, to w tym okresie na plantacje przylatują chrząszcze słodyszka rzepakowego. Największe szkody w rzepaku powodują chrząszcze, które wgryzają się do pąków kwiatowych, wydrążając ich część, aby dostać się do pyłku kwiatowego. W ten sposób uszkodzone pąki żółkną, usychają i odpadają pozostawiając tylko szypułki kwiatowe.
Jeżeli zatem na uprawach pojawi się 1-2 chrząszczy na 1 roślinie w stadium zwartego kwiatu czy 3-5 chrząszczy na 1 roślinie w stadium luźnego kwiatostanu to znaczy, że należy wykonać zabieg przy użyciu środków ochrony roślin.
Jednakże zalecane jest przeprowadzenie oprysków dopiero wtedy gdy metody biologiczne, agrotechniczne i hodowlane zawiodą. Szkodnika można ograniczyć poprzez stosowanie odpowiedniej agrotechniki, izolacji przestrzennej od innych krzyżowych roślin i warzyw kapustnych oraz doboru odmian późno wznawiających wegetację na wiosnę.
Pierwsze plantacje zaatakowane przez tego szkodnika znajdują się w województwie zachodniopomorskim, podlaskim, kujawsko-pomorskim, wielkopolskim, łódzkim, lubelskim, podkarpackim, małopolskim, śląskim, opolskim, lubuskim, a także dolnośląskim.
Polujemy na słodyszka i chowacza
Zwalczamy chowacza i słodyszka w rzepaku