W 2016 r. zebrano 2,2 mln t rzepaku i rzepiku ogółem, a więc o 18% mniej niż w poprzednim roku rekordowym pod względem zbiorów, ale o 16% więcej niż w latach 2011-2015, z tego skupiono 1898,3 tys. t, czyli to spadek roczny o 29%.
Cena skupu rzepaku i rzepiku w okresie od lipca do października była o 7% wyższa niż w 2015 r. i wyniosła 162 zł/dt. Rzepak należy do podstawowych upraw, które są niezbędne do wytworzenia jednego z dwóch rodzajów biokomponentów produkowanych w Polsce, czyli do produkcji estrów metylowych. Są one stosowane jako dodatek do oleju napędowego, przy czym ich użycie systematycznie rośnie i w 2016 r. wyniosło 867 tys. t względem 43 tys. t w 2007 r. i była o ok. 14% większa niż przed rokiem.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
Gospodarz.pl/DK