Olej rzepakowy kosztował 1012 USD/t (fob ex-mill Holandia) i był tańszy o 13 USD/t - o 1,3% niż przed miesiącem i o 178 USD/t - o 15,0% niż przed rokiem. Cena śruty rzepakowej wyniosła 336 USD/t (fob ex-mill Hamburg) i była o 20 USD/t - o 6,3 % większa niż przed miesiącem, ale o 63 USD/t - o 15,8% mniejsza niż przed rokiem.
Jak podały ekspertki w lutowym Rynku Rolnym, w skali całego roku ceny rzepaku i oleju rzepakowego obniżyły się odpowiednio do 551 i 1082 USD/tonę, czyli o 11,6 i 12,7% w odniesieniu do roku poprzedniego, a ceny śruty rzepakowej zwiększyły się o 2,4% do 339 USD/t.
Na rynku krajowym w styczniu bieżącego roku ceny rzepaku i produktów jego przerobu były niższe niż przed miesiącem. Za rzepak płacono przeciętnie 1493 zł/t, a zatem o 2,5% mniej. Cena oleju rzepakowego niekonfekcjonowanego spadła o 3,5% do 3285 zł/t, a śruty rzepakowej o 0,8% do 903 zł/t. W porównaniu do stycznia 2013 r. ceny rzepaku, oleju i śruty rzepakowej były mniejsze odpowiednio o 25,6%, 20,8% i 18,5%.
Z danych zebranych przez Bodył i Rosiak wynika, że eksport i import surowców i produktów oleistych w listopadzie 2013 r. był niższy niż w poprzednim miesiącu. Wyższa była jedynie wysyłka śrut oleistych.
W okresie od stycznia do listopada 2013 r. wywieziono:
-
719 tys. ton nasion oleistych, w tym 700 tys. ton rzepaku - o 300% więcej niż w tym samym okresie 2012 r.,
-
327 tys. ton olejów roślinnych, w tym 311 tys. ton oleju rzepakowego - o 90% więcej,
-
601 tys. ton śrut oleistych, w tym 510 tys. ton śruty rzepakowej - o 3% więcej,
-
121 tys. ton margaryn - o 3% mniej.
Przywieziono:
-
2644 tys. ton śrut oleistych - o 19% mniej niż w pierwszych jedenastu miesiącach 2012 r.,
-
476 tys. ton olejów roślinnych - o 4% mniej,
-
376 tys. ton nasion oleistych - o 37% mniej, w tym 216 tys. ton rzepaku - o 53% mniej,
-
86 tys. ton margaryn - o 20% mniej.
Wpływy z eksportu surowców i produktów oleistych w pierwszych jedenastu miesiącach 2013 r. wyniosły 885 mln EUR i były o 48% większe niż w analogicznym okresie wcześniejszego roku, a wydatki na ich import zmalały o 13% do 1663 mln EUR.
W Rynku Rolnym podano także, że ceny detaliczne tłuszczów roślinnych rosły w 2013 r. znacznie wolniej niż w dwóch poprzednich latach. Na rynku olejów roślinnych przeważały spadki cen, przy powolnym wzroście cen margaryn. Przeciętny poziom cen tłuszczów roślinnych był w 2013 r. o 0,8% wyższy niż w poprzednim roku. Tłuszcze roślinne podrożały o 1,2% mniej niż cała żywność łącznie z napojami bezalkoholowymi, w tym o 3% mniej niż tłuszcze zwierzęce.
Margaryny podrożały sporo mniej niż masło, a oleje roślinne mniej niż „pozostałe tłuszcze zwierzęce” jak słonina czy smalec. Ceny margaryn zwiększyły się średnio o 0,2%, a masła o 4,2%. Oleje roślinne podrożały o 1,4%, a „pozostałe tłuszcze zwierzęce” o 1,9%.