Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w październiku 2024 r. odnotowano wzrost o 10,4 pkt wartości indeksu cen olejów roślinnych FAO względem wartości sprzed miesiąca.
W październiku 2024 r. wskaźnik ten wyniósł 152,7 pkt i był wyższy o 32,7 pkt niż przed rokiem. Wzrost wartości indeksu wynikał z rosnących notowań cen olejów: palmowego, sojowego, słonecznikowego oraz rzepakowego. Ceny oleju palmowego zwiększy się w wyniku sezonowego spadku produkcji w Azji Południowo-Wschodniej.
Wzrost cen oleju słonecznikowego i rzepakowego był głównie wynikiem prognozowanych ograniczonych dostaw w związku z mniejszą oczekiwaną produkcją w sezonie 2024/25. Światowe ceny oleju sojowego wzrosły m.in. z powodu silnego globalnego popytu.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
pixabay.com