Kategorie
Zobacz również tu
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-04 -
Skup żywca rzeźnego
2024-11-04
Poznaj produkty
-
Nóż do korekcji racic WG0511
2014-07-15 -
MUCHAKRON® PLUS 10 WP
2015-02-25 -
PILARKA piła SPALINOWA HUSAR * 52cc *
2011-10-04 -
EOLO
2016-05-05 -
Ruszta dla bydła
2013-10-30 -
Wapno kredowe
2011-12-16
Zbiory soi w UE w sezonie 2015/2016
W Unii Europejskiej w sezonie 2015/2016 produkcja soi była na nowym rekordowym poziomie 2,1 mln ton, co oznacza 13% zwyżkę w stosunku do poprzedniego - podaje FAMMU/FAPA.
Zbiory soi w UE
W obrębie ostatnich lat produkcja tego surowca do produkcji oleju sojowego w UE podwoiła się. Najwięcej soi produkują Włochy - 1,1 mln ton w stosunku do 930 tys. Ton rok temu, Rumunia - 240 tys. ton oraz Francja - 220 tys. ton. Następnym producentem będzie Chorwacja – 180 tys. ton.
Unia nie zaspokaja własną produkcją popytu na wysokobiałkowe komponenty paszowe, co rokrocznie zmusza ją do dużego importu. Wbrew wzrastającej produkcji w tym sezonie import soi może osiągnąć wysoki poziom 14,5 mln ton, co oznacza zwyżkę o 3,2% wobec 14,1 mln ton sezon wcześniej, a Unia pozostanie drugim importerem na świecie.
W omawianym sezonie zapowiada się rekordowy przerób soi na poziomie 14,9 mln ton, co oznacza zwyżkę o 0,9 mln ton, co wynika z szacowanego wzrostu przerobu w Niemczech, Holandii, Włoszech oraz Hiszpanii. Spadek podaży rzepaku oraz słonecznika spowoduje przekierowanie popytu na soję. W sezon 2015/2016 UE weszła z dość wysokimi zapasami soi w granicy 1,3 mln ton, które jeszcze zostaną uzupełnione, aby pod koniec osiągnąć 1,4 mln ton.
Tymczasem światowa produkcja soi w tym sezonie ma być minimalnie niższa niż rok wcześniej i wynieść 315,3 mln ton w stosunku do 318,7 mln ton sezon wcześniej, ale jej podaż zwiększy się z 383,9 mln ton 401,9 mln ton za sprawą wysokich zapasów na początku sezonu – 86,7 mln ton do 87,4 mln ton na koniec sezonu.