Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Mulczery profesjonalne ORSI Pro
2015-03-12 -
Sterowniki Ecostar 6000 Bauer Group
2020-06-19 -
Multione serii GT900
2013-09-26 -
Nawóz Activ Antychloroza
2014-12-19 -
Filtr do kominków 18l EINHELL
2011-05-11 -
CASE / STEYR - szyba tylna zielona MX
2011-12-13
UE: Mniej oleistych w sezonie 2016/2017
Agenda Komisji DG Agri w prognozie z 28 lipca 2016 r. oczekuje produkcję surowców oleistych (rzepak, soja oraz słonecznik) w Unii w sezonie 2015/16 na 31,3 mln ton wobec 31,7 mln ton sezon wcześniej (-1,2%), co oznacza spadek szacunków wobec końca czerwca br.
Bilans surowców oleistych w sezonie 2016/2017
DG Agri przewiduje spadek produkcji rzepaku w UE o 1,1 mln ton do poziomu 20,5 mln ton, a wzrost dla słonecznika o 0,7 mln ton do 8,5 mln ton. Natomiast niewielka produkcja soi powinna znaleźć się na podobnym jak rok wcześniej poziomie około 2,3 mln ton.
Jak podaje FAMMU/FAPA, przez miesiąc pogorszyły się prognozy dla rzepaku (z 20,85 mln ton) oraz słonecznika (z 8,54 mln ton), ale nieznacznie poprawiły się dla soi. Import surowców oleistych w sezonie 2016/17 wbrew poprzedniej prognozie powinien się zwiększyć do 15,4 mln ton (+15%). Dla soi spodziewany jest wzrost importu o 1,9 mln ton do 12,2 mln ton, niewielki dla rzepaku (o 0,04 mln ton) do 2,9 mln ton a także marginalny wzrost przywozu słonecznika do 0,29 mln ton.
W sezonie 2016/17 podaż 3 podstawowych surowców oleistych łącznie wzrośnie o 3,1% do 49,8 mln ton. W sezonie 2016/17 w Unii zapowiada się 3,5% wzrost przerobu 3 podstawowych surowców oleistych do 42,7 mln ton, w tym spadek dla rzepaku o około 0,9 mln ton do 22,4 mln ton na skutek spadku produkcji. Dla słonecznika oczekiwany jest znaczący wzrost przerobu o 0,54 mln ton do 7,2 mln ton, głównie za sprawą zwyżki produkcji i podaży, podobnie dla soi przerób powinien wzrosnąć o 1,8 mln ton do poziomu 13,1 mln ton.
W trakcie sezonu 2016/17 zapasy surowców oleistych powinny spaść z 3,1 mln ton do 2,9 mln ton, w tym dla rzepaku spadek do 1,03 mln ton, dla soi spadek do 1,2 mln ton oraz dla słonecznika wzrost do 0,67 mln ton.