Jak wynika z danych przedstawionych przez organizację Agence Bio, 64% konsumentów zakupiło bowiem produkty ekologiczne, a ilość konsumentów, którzy regularnie je kupowali wzrosła z 40% w 2011 roku do 43% w 2012 roku.
Również obszar przeznaczony pod eko rolnictwo wzrósł o ponad 1 mln ha wobec przyrostu 975 tysięcy ha w 2011 roku. Natomiast certyfikat produkcji ekologicznej w latach 2008-2013 otrzymało 500 tysięcy ha.
Z kolei udział ekologicznych produktów z importu spadł we Francji do 30%, a rodzimi producenci wyprodukowali większość ekologicznych owoców i warzyw (52%), jaj (99%), produktów nabiałowych (89%) oraz chleba i mąki (68%).
W 2012 roku rynek produktów ekologicznych we Francji miał wartość 4,1 mld Euro albo 2,4% wartości rynku spożywczego. Zatem rynek ten wyraźnie wzrósł od 2007 roku, kiedy miał 1,3% udział - informuje FAMMU/FAPA.