Jeszcze w 2001 roku areał ekologiczny był w granicach 5,4 mln ha, a więc do 2012 roku uległ on podwojeniu, a liczba producentów wzrosła w tym czasie o 70%. W UE znajduje się 29% światowej powierzchni przeznaczonej pod uprawy ekologiczne. W 2012 roku areał ten w Unii powiększył się o 0,6 mln ha w stosunku do roku 2010.
Państwa o największym obszarze upraw ekologicznych to: Hiszpania - 1,6 mln ha, Włochy - 1,1 mln ha, Niemcy - 1 mln ha. W Europie jest 7 państw w których areał zagospodarowany ekologicznie stanowi powyżej 10% powierzchni gleb: Lichtenstein - 29,3%, Austria - 19,7%, Szwecja - 15,2%, Estonia - 14,8%, Szwajcaria - 11,7%, Republika Czeska - 10,7%, Łotwa - 10,4%. Handel produktami ekologicznymi w 2011 roku był na poziomie 21,5 mld Euro i w odniesieniu do 2010 roku zwiększył się o 9%.
W nowych państwach członkowskich w latach 2002-2011 odnotowano 13% roczny przyrost obszaru ekologicznego, gdzie Czechy, Estonia, Łotwa, Słowenia i Słowacja przekraczają w Unii średni obszar przeznaczony na eko gospodarstwa, czyli 5,4%. Niemniej jednak Polska w wielkości 0,6 mln ha oraz Czechy - 0,4 mln ha posiadają największy areał gospodarstw ekologicznych w nowych krajach członkowskich Unii.
Jak podaje FAMMU/FAPA w 2011 roku głównym rynkiem dla tych produktów były Niemcy z obrotami o wartości 6,6 mld Euro, potem Francja – 3,8 mld Euro, Wielka Brytania – 1,9 mld Euro. W Europie największe spożycie produktów ekologicznych było w Szwajcarii -177 Euro na osobę, w Danii – 162 Euro na osobę oraz w Luksemburgu – 134 Euro na osobę.