Gleby eksploatowane rolniczo ulegają sukcesywnej degradacji. Zaprezentowano powyżej wskaźniki mówiące o degradacji bądź reprodukcji materii organicznej. Mało kto z tego korzysta a wiedza o glebie to dążenie do gospodarowania na wysokim poziomie.
Tylko w gospodarstwach uprawiających zboża beż inwentarza w której jest sprzedaż słomy następuje zjawisko wyczerpywania składników organicznych i degradacja gleby. Następuje jednostronne wyczerpywanie składników pokarmowych zanik mikroorganizmów odpowiedzialnych za rozkład. W przypadku tych gospodarstw należy wyrównać ubytki próchnicy poprzez zaorywanie słomy co pozwoli na utrzymanie dodatniego salda glebowej materii organicznej.
Słoma zbóż i kukurydzy jest ważnym i dużym źródłem składników pokarmowych i wzbogaca glebę w substancje organiczne. Dokładne rozdrobnienie słomy wpływa na szybką mineralizację. Szybkość mineralizacji słomy zależy od rozwoju mikroorganizmów glebowych rozkładających słomę i zależy od dostępności węgla i azotu. Optymalną wartością jest stosunek C:N 15-20:1 (taki występuje w oborniku). W słomie kukurydzy wynosi 40-60:1 w słomie pszenicy 80:1. Słoma zbóż i kukurydzy jest uboga w azot i dlatego należy N uzupełnić poprzez wysiew na słomę nawozu azotowego. W gospodarstwach z produkcją zwierzęcą same nawozy naturalne w tym wypadku obornik umożliwiają dodatnie saldo bilansu materii organicznej i w tej grupie gospodarstw nie ma problemu z utrzymaniem żyzności gleby. Zwiększenie materii organicznej można zwiększyć także poprzez uprawę poplonów jako nawozy zielone które dostarczają ogromne ilości materii organicznej. Jedną z roślin najczęściej uprawianą jest gorczyca Ze względu na bardzo wysokie tempo wzrostu gorczyca może być uprawiana w międzyplonie ścierniskowym z przeznaczeniem na zielonkę lub zielony nawóz, Gorczyca: ─ poprawia właściwości fizyczne gleby przez jej zacienienie ─ działa przeciwerozyjnie oraz zmniejsza zachwaszczenie ─ Jest to jedna z najtańszych metod wzbogacania gleby w materię organiczną (przyorana na zielony nawóz gorczyca ma wartość 20 t/ha obornika).
źródło: Gospodarz.pl/ WODR/ Józef Marszał foto:
pixabay.com