Przy wyborze stanowiska pod ogródek zielarski musimy pamiętać, że wiele ziół pochodzi ze słonecznych i ciepłych krajów. Należą do nich: bazylia, cząber, kolendra, koper włoski, lawenda, lebiodka, majeranek, melisa, ogórecznik, papryka, rozmaryn, tymianek. Inne, jak: estragon, lubczyk czy rzeżucha — nie są wrażliwe na chłody i mogą rosnąć nawet w półcieniu.
Najlepsza lokalizacja dla naszego ogródka — to teren przy południowej ścianie budynku . Dla stworzenia bardziej dogodnego mikroklimatu od strony północnej ogródka polecamy posadzenie żywopłotu. Do tego celu możemy wykorzystać rośliny jednoroczne, : słonecznik, kukurydzę, lub wieloletnie: grab, ligustr, irgę lub inne krzewy. Możemy również stosować osłony z takich materiałów, jak drewno (deski, paliki), folia polietylenowa itp. Ważnym czynnikiem powodzenia ogrodowej uprawy ziół jest właściwe przygotowanie gleby. Musi się ona charakteryzować dostateczną przepuszczalnością, szybko nagrzewać i być bogata w składniki organiczne. Jeśli jest to glebą ciężka, gliniasta, to możemy poprawić jej strukturę przez przeprowadzenie drenażu przy użyciu piasku, żwiru lub kompostu. Gleby lekkie muszą być wzbogacone próchnicą przez nawożenie organiczne (obornikiem, kompostem, nawozami zielonymi). Większość roślin zielarskich wymaga gleb o odczynie obojętnym, dlatego konieczne jest ich wapnowanie średnio co 3 lata (stosuje się 1,5 – 3 kg wapna lub kredy na 10m2 powierzchni.