Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Ładowacz czołowy T241 – 1300/1600kg
2016-01-11 -
Nawóz Actipol DTPA Mn-10
2014-02-21 -
Filtr 110 l/min
2013-12-13 -
Wóz paszowy jednoślimakowy DAFAGRO T-REX
2020-03-13 -
PROKMAR DF 504 Ciągnik Komunalny 4WD
2014-01-23 -
Kosiarka spalinowa NAC S510V
2014-05-12
Żywność w Polsce lepszej jakości, ale droższa
Polska jest na 27. miejscu w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywności. W ciągu ostatnich dwunastu miesięcy zanotowaliśmy spadek o jedną pozycje. W porównaniu do wyników z ubiegłego roku gorzej jest z dostępnością do żywności i osiągalnością cenową. Poprawiły się za to bezpieczeństwo i jakość tego, co na co dzień spożywamy.
Polska znalazła się na 27 miejscu tegorocznego rankingu 107 państw z całego świata, ze wskaźnikiem na poziomie 69,9 punktów. To o ponad 2 punkty mniej niż przed rokiem, kiedy byliśmy sklasyfikowani na 24. miejscu. De facto Polska spadła jednak o jedną pozycję – do rankingu dołączyły bowiem dwa kraje, Irlandia i Singapur, które znalazły się wyżej od nas. Jesteśmy za to znacznie powyżej średniej światowej – 53,5 pkt, udało nam się również wyprzedzić wschodnich sąsiadów.
Niższy wskaźnik dostępu do żywności to m.in. efekt stanu infrastruktury drogowej w kraju.
– Na 100 możliwych punktów, tak w roku ubiegłym, jak i w tym roku Polska zdobyła tylko 25 punktów, co jest wskaźnikiem poniżej średniej światowej – mówi Piotr Gil, dyrektor generalny koncernu DuPont Polska, na którego zlecenie firma badawcza Economist Intelligence Unit przygotowała ranking. – Jednym z czynników, który również jest bardzo nisko notowany, bo tylko na poziomie 12,5 pkt na 100 pkt możliwych, to są wydatki na badania i rozwój w sektorze rolniczym. To również wiąże się z dostępnością do produktów.
Znacząco zwiększyła się za to nasza ocena jakości i bezpieczeństwo żywności. Zdaniem osób, które przeprowadzały badanie, produkty, które pojawiają się dzisiaj na sklepowych półkach są znacznie wyższej jakości niż przed rokiem.
Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności ma zobrazować sytuację żywnościową na świecie.
– Ideą wskaźnika jest określeni jednej cyfry, pozwalającej na określenie sytuacji bezpieczeństwa żywnościowego. Do 2012 roku takiego wskaźnika nie było – mówi dyrektor generalny DuPont. – Daje to rządom poszczególnych krajów i organizacjom międzynarodowym możliwość lepszego zorientowania się, w których krajach, w których regionach świata powinny być podjęte bardziej intensywne działania na rzecz poprawienia bezpieczeństwa żywnościowego.
Trzy pierwsze miejsca w tegorocznym w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywności zajmują Stany Zjednoczone, Norwegia i Francja. Na końcu zestawienia znajdują się Togo, Czad i Kongo.