Zwyżkujące ceny przetworów mlecznych w II połowie 2016 r.

Po trwających od października 2012 roku systematycznych wzrostach cen przetworów mleczarskich, marzec, kwiecień i maj 2014 r. przyniosły bardzo dynamiczne spadki, następne miesiące to kontynuacja zniżkowego trendu, a sierpień przyniósł nasilenie się dynamiki obniżek.

Zwyżkujące ceny przetworów mlecznych w II połowie 2016 r.
Od 2010 roku notowana była znaczącą poprawa koniunktury, ceny wyraźnie rosły praktycznie do końca 2011 roku. Pierwsza połowa 2012 roku przyniosła spadki, które były odzwierciedleniem niższych cen podstawowych przetworów mlecznych na rynkach światowych. Następnie m.in. obniżenie produkcji na skutek anomalii klimatycznych w połączeniu z sezonową zniżką produkcji na półkuli południowej przy stale utrzymującym się silnym zapotrzebowaniu na produkty mleczarskie doprowadziły do zwyżek cen produktów mleczarskich, co przełożyło się też na wzrost cen skupu. Jednak w skali całego roku były one mniejsze niż w 2011 r.
 
Do końca maja 2013 roku ceny skupu mleka na świecie były stabilne. Po czym w czerwcu wróciły do trendu zwyżkowego i na większości rynków systematyczne wzrosty notowane były aż do początku 2014 roku. Wtedy w UE i na świecie ceny skupu zaczęły spadać i trend ten utrzymywał się aż do końca I połowy 2016 roku. Od tego okresu ceny mleka rosną, a obecna sytuacja rynkowa daje przesłanki ku temu by sądzić, że wzrostowa tendencja utrzyma się także w 2017 roku.


Tagi:
źródło: