Najsilniejsze zwyżki odnotowano w odniesieniu do bezwodnego tłuszczu mlecznego i kazeiny, podczas gdy ceny maślanki w proszku odnotowały dynamiczny spadek. Średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była wyższa o 1,6% niż przed dwoma tygodniami i wyniosła 3,52 tys. USD/t, ale o 30,2% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu.
Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było średnio o 1,8% taniej niż na poprzednim przetargu, osiągnęły poziom 2,61 tys. USD/t, przy czym za kontrakty na czerwiec 2017 r. płacono nawet o ponad 2,8% mniej niż prze d dwoma tygodniami. Jak podaje FAMMU/FAPA, za tonę tego przetworu mlecznego można było dostać o 9 USD mniej niż przed miesiącem.
W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 0,3% niższą wobec poprzedniej aukcji, 3,28 tys. USD/t, a za kontrakty na lipiec 2017 roku płacono nawet o 2,9% mniej niż na poprzedniej aukcji. Pełnotłuste mleko w proszku było wciąż sprzedawane po cenie większej niż proszek odtłuszczony, średnio różnica ta wzrosła do 671 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 1,7% zwyżkę cen sera cheddar. Jego cena zwiększyła się do 3,96 tys. USD/t.
Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się dnia 7 lutego 2016 r.