Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 2017/704 (L 104/4) dotyczące bezcłowego importu cukru z Bośni i Hercegowiny.
Import cukru do UE
Państwu temu przysługuje roczny kontyngent przywozowy na 12 tys. ton cukru (preferencja obejmuje sam cukier, czyli produkty z grupy kodów CN 1701, jak i pozostałe cukry, czyli produkty o kodach CN 1702, pod którymi znajdują się między innymi fruktoza czy izoglukoza). Ze względu na przystąpienie do UE Chorwacji, KE zdecydowała się na zwiększenie rocznego kontyngentu dla Bośni i Hercegowiny do 13 210 ton, czyli o 1,21 tys. ton. Decyzję stosuje się od początku lutego 2017 roku.
Do tej pory Bośnia i Hercegowina w 100% wykorzystywała swój bezcłowy kontyngent (wyjątkiem jest sezon 2014/15, kiedy sprowadzono 11 tys. ton). Choć podwyżka limitu jest dość wyraźna procentowo, bo wynosi 10,1%, to jednak wolumenowo jest znikoma (nieco ponad tysiąc ton) i nie będzie mieć wpływu na unijny rynek cukru - prognozują analitycy FAMMU/FAPA.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu