Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Reflektor przedni H4 ze zlączem AMP
2011-12-14 -
Reflektory drogowe halogenowe RE0591
2011-12-14 -
Klatki dla cieląt
2013-07-31 -
Pług jednobelkowy Agro-Lift
2020-07-17 -
OVERUM - pługi
2014-09-15 -
Ciągnik Steyr EXPERT CVT Agropartner
2020-07-17
Zwiększyły się zakupy produktów mleczarskich w Chinach
W III kw. 2016 r., import produktów mleczarskich do Chin był zdecydowanie większy niż w ubiegłym roku. Wyjątek stanowiło jedynie mleko w proszku, gdzie odnotowano nawet 32% spadek.
Import produktów mleczarskich
Najbardziej dynamicznie rozwijały się zakupy serów, których import w III kw. br. do Państwa Środka był o 35% większy i wyniósł 24,8 tys. t, a dynamika wzrostu była wyższa niż w I półroczu 2016 r. kiedy to wyniosła 24%.
Nadal wzrasta popyt na mleko z przeznaczeniem dla niemowląt. W 2015 r. import tego produktu do Chin zwiększył się o 46%. Następnie w pierwszym półroczu 2016 r. odnotował 25% wzrost wobec I półrocza 2015 r., a w III kw. br. kraj ten zakupił 58,9 tys. t mleka dla niemowląt, tj. o 29% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Należy zauważyć, że w ujęciu wartościowym jest to najważniejsza pozycja w imporcie chińskich produktów mleczarskich. W pierwszych ośmiu miesiącach 2016 r. jej udział w wartości importu produktów mleczarskich do Chin ogółem wyniósł 44% i w relacji rocznej zwiększył się o 5 pkt. proc.
W III kw. 2016 r. zwiększyły się o 24% do 158,4 tys. t. zakupy mleka i śmietany płynnej. Jednak dynamika ta była znacząco niższa od odnotowanej w I półroczu br., kiedy wyniosła 78%. Spadła także z 35% w I półroczu 2016 r. do 17% w III kw. 2016 r., dynamika wzrostu zakupów masła, którego sprowadzono 20,5 tys. t. Import serwatki w proszku w okresie lipiec-wrzesień 2016 r. był o 16% (r/r) i wyniósł 38,2 tys. t.
Bank BGŻ BNP Paribas podaje, że w III kw. br. zmniejszył się natomiast popyt ze strony Chin na mleko w proszku. Kraj ten sprowadził w tym okresie 50,7 tys. t pełnego i 38,2 tys. t odtłuszczonego mleka w proszku, tj. odpowiednio o 4 i 32% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem.