Zniżki cen na aukcji Fonterry

Dnia 15 października 2013 roku na otwartej po raz 102 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT), zmniejszyła się średnia cena ze wszystkich kontraktów terminowych.

Zniżki cen na aukcji Fonterry
Zaobserwowano spadki cen pełnotłustego mleka w proszku (PMP), masła, maślanki w proszku, bezwodnego tłuszczu mlecznego i sera cheddar. Zniżek tych nie zrekompensowały łagodne wzrosty cen koncentratu białek mlecznych, kazeiny i odtłuszczonego mleka w proszku. Jak wskazuje FAMMU/FAPA średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych spadła do poziomu 4,89 tys. USD/t była o 1,8% niższa względem poprzedniego przetargu, kiedy to odnotowano nowy rekord (4,966 tys. USD/t).

Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było o 1,1% drożej niż na poprzednim przetargu (1 października), wzrosły do poziomu 4,54 tys. USD/t. Za tonę tego przetworu mlecznego płacono zatem średnio o 211 USD więcej niż przed miesiącem. W przypadku tego proszku odnotowano nawet 3,2% zwyżkę za kontrakty na marzec 2014 r. W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 2,9% niższą względem poprzedniej aukcji – 5,06 tys. USD/t (za kontrakty na marzec 2014 r. płacono nawet o 4,1% mniej niż przed dwoma tygodniami, a za luty 2014 r. o 3,5%). Pełnotłuste mleko w proszku wciąż by o sprzedawane po cenie wyższej niż proszek odtłuszczony. Różnica cen spadła do 517 USD/t.

Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano także 1,4% zniżkę cen sera cheddar w ujęciu miesięcznym. Jego cena osiągnęła poziom 4,326 tys. USD/t.

Jak przypomina FAMMU/FAPA następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się dnia 5 listopada 2013 r.


Tagi:
źródło: