Zaobserwowano spadki cen pełnotłustego mleka w proszku (PMP), masła, maślanki w proszku, bezwodnego tłuszczu mlecznego i sera cheddar. Zniżek tych nie zrekompensowały łagodne wzrosty cen koncentratu białek mlecznych, kazeiny i odtłuszczonego mleka w proszku. Jak wskazuje FAMMU/FAPA średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych spadła do poziomu 4,89 tys. USD/t była o 1,8% niższa względem poprzedniego przetargu, kiedy to odnotowano nowy rekord (4,966 tys. USD/t).
Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było o 1,1% drożej niż na poprzednim przetargu (1 października), wzrosły do poziomu 4,54 tys. USD/t. Za tonę tego przetworu mlecznego płacono zatem średnio o 211 USD więcej niż przed miesiącem. W przypadku tego proszku odnotowano nawet 3,2% zwyżkę za kontrakty na marzec 2014 r. W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 2,9% niższą względem poprzedniej aukcji – 5,06 tys. USD/t (za kontrakty na marzec 2014 r. płacono nawet o 4,1% mniej niż przed dwoma tygodniami, a za luty 2014 r. o 3,5%). Pełnotłuste mleko w proszku wciąż by o sprzedawane po cenie wyższej niż proszek odtłuszczony. Różnica cen spadła do 517 USD/t.
Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano także 1,4% zniżkę cen sera cheddar w ujęciu miesięcznym. Jego cena osiągnęła poziom 4,326 tys. USD/t.
Jak przypomina FAMMU/FAPA następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się dnia 5 listopada 2013 r.