Brazylijski związek sektora trzciny cukrowej UNICA poinformował, że w połowie maja 2013 roku zbiory trzciny cukrowej w sezonie 2013/14 (kwiecień/marzec) w rejonie środkowo- południowym (SC) Brazylii były prawie dwuipółkrotnie wyższe niż przed rokiem i wyniosły 81 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.
W związku z tym, produkcja cukru jest wyższa o 140% i wzrosła do 3,7 mln ton, o 146% więcej wytworzono alkoholu, bo wyniosła 3,2 mld litrów. Poza tym wytworzono 2,2 mld litrów etanolu uwodnionego, a bezwodnego - 1,1 mld l. Pierwszy rodzaj alkoholu używany jest jako paliwo w pojazdach typu FFC, czyli wyposażonych w silnik przystosowany do spalania wysokospirytusowej mieszanki paliwowej. Natomiast drugi jako biokomponent. W bieżącym sezonie wobec poprzedniego roku więcej trzciny cukrowej trafiło do rafinerii bioetanolu niż do cukrowni.
Kampania cukrownicza w rejonie środkowo-południowym Brazylii:
zbiory trzciny cukrowej:
-
sezon 2013/2014 – 81,106 mln ton
-
sezon 2012/2013 – 35,014 mln ton
-
ujęcie sezonowe – wzrost o 131,6%
produkcja cukru:
-
sezon 2013/2014 – 3,762 mln ton
-
sezon 2012/2013 – 1,569 mln ton
-
ujęcie sezonowe – wzrost o 139,8%
produkcja alkoholu:
-
sezon 2013/2014 – 3,248 mld litrów
-
sezon 2012/2013 – 1,32 mld litrów
-
ujęcie sezonowe – wzrost o 146,1%
litry alkoholu na tonę trzciny:
-
sezon 2013/2014 – 40,05 litrów
-
sezon 2012/2013 – 37,68 litrów
-
ujęcie sezonowe – wzrost o 6,3%
kg cukru na tonę trzciny:
-
sezon 2013/2014 – 46,38 kilogramów
-
sezon 2012/2013 – 44,82 kilogramów
-
ujęcie sezonowe – wzrost o 3,5%
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie UNICA foto:
sxc.hu