Znacznie lepsze wyniki kampanii cukrowniczej w Brazylii w sezonie 2013/2014

Brazylijski związek sektora trzciny cukrowej UNICA poinformował, że w połowie lipca 2013 roku zbiory trzciny cukrowej w sezonie 2013/14 w rejonie środkowo-południowym (SC) Brazylii były o 31% wyższe niż przed rokiem i wyniosły 223,8 mln ton - podaje FAPA/FAMMU.

Znacznie lepsze wyniki kampanii cukrowniczej w Brazylii w sezonie 2013/2014
W związku z tym, produkcja cukru jest wyższa o 20% i wzrosła do 11,3 mln ton, o 46% więcej wytworzono alkoholu, czyli na poziomie 9,4 mld litrów. Poza tym wyprodukowano 5,6 mld litrów etanolu uwodnionego, a bezwodnego – 3,8 mld l. Pierwszy rodzaj alkoholu używany jest jako paliwo w pojazdach typu FFC, czyli wyposażonych w silnik przystosowany do spalania wysokospirytusowej mieszanki paliwowej. Natomiast drugi jako biokomponent.
 
W bieżącym sezonie wobec poprzedniego roku więcej trzciny cukrowej trafiło do rafinerii bioetanolu niż do cukrowni. Wynika to przede wszystkim z zawieszenia obowiązkowego progu blendingu o 5 pp. do 25% i ulg podatkowych.
 
Niemniej jednak, według prognoz brazylijskiej firmy analitycznej Datagro pod koniec lipca 2013 roku mróz uszkodził niemal 18% niezebranej jeszcze trzciny cukrowej w rejonie SC, co odpowiada około 65 mln ton. Obecnie trudno jest oszacować, straty jakie faktycznie wyrządził mróz. Prawdopodobnym scenariuszem jest jednak ograniczenie podaży cukru z Brazylii na światowym rynku.
 
Ilość cukru z Brazylii będzie także ograniczać wewnętrzny popyt na bioetanol. UNICA zakłada, że mimo osłabienia reala, co pozwala „lepiej” zarabiać na eksporcie cukru, więcej trzciny będzie skierowane do rafinerii niż do cukrowni. Do eksportu nie zachęcają również niskie ceny na światowym rynku.
 
Kampania cukrownicza w rejonie środkowo-południowym Brazylii:
 
zbiory trzciny cukrowej:
  • sezon 2013/2014 – 223,822 mln ton
  • sezon 2012/2013 – 170,573 mln ton
  • ujęcie sezonowe – wzrost o 31,2%
produkcja cukru:
  • sezon 2013/2014 – 11,304 mln ton
  • sezon 2012/2013 – 9,325 mln ton
  • ujęcie sezonowe – wzrost o 21,2%
produkcja alkoholu:
  • sezon 2013/2014 – 9,393 mld litrów
  • sezon 2012/2013 – 6,423 mld litrów
  • ujęcie sezonowe – wzrost o 46,2%
litry alkoholu na tonę trzciny:
  • sezon 2013/2014 – 41,97 litrów
  • sezon 2012/2013 – 37,65 litrów
  • ujęcie sezonowe – wzrost o 11,5%
kg cukru na tonę trzciny:
  • sezon 2013/2014 – 50,41 kilogramów
  • sezon 2012/2013 – 54,67 kilogramów
  • ujęcie sezonowe – spadek o 7,8%
 


Tagi:
źródło: