Spadek produkcji mleka, wzrost produkcji masła
Jak wynika z danych GUS za pierwszych jedenaście miesięcy 2015 r., w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej, produkcja mleka płynnego przetworzonego łącznie z mlekiem „przerzutowym” wyniosła 27,3 mln hl i była o 8,5 proc. wyższa niż w porównywalnym czasie przed rokiem. Stosunkowo względem innych produktów wzrost rentowności wywozu masła sprawił, że jego produkcja w okresie I-XI 2015 r. była o 6,2 proc. większa niż przed rokiem i wyniosła 172 tys.
Stabilna produkcja serów
W tym czasie duże zakłady wytworzyły 387 tys. t serów świeżych, czyli o 4,9 proc. więcej niż w porównywalnym okresie przed rokiem. Wyższa o 20,6 proc. produkcja serów dojrzewających w listopadzie 2015 r. w stosunku do listopada 2014 r. spowodowała, że mimo zakazu dostaw na rynek rosyjski, który był największym importerem serów, ich całkowita produkcja w pierwszych jedenastu miesiącach 2015 r. była o 0,6 proc. większa niż w tym samym czasie przed rokiem i wyniosła 278 tys. t.
Mniej mleka w proszku
Spadek popytu na polskie mleko w proszku ze strony Algierii i Chin spowodował zmniejszenie jego produkcji w skali roku o 9,6 proc. do 182 tys. t, w tym w szczególności dotyczył on pełnego mleka w proszku. Jednakże rok 2014 był w ostatnich latach rekordowy pod kątem produkcji mleka w proszku. Jeśli produkcję mleka w proszku w pierwszych jedenastu miesiącach 2015 r. porówna się z analogicznym okresem 2013 r., to była ona o 43,3 proc.
Nieznaczne spadki produkcji śmietany i jogurtów
Z kolei produkcja śmietany normalizowanej w okresie styczeń-listopad 2015 r., względem porównywalnego okresu przed rokiem, zmalała o 4,4 proc. do 1,9 mln hl, a jogurtów o 2,9 proc. do 3,8 mln hl.