Kategorie
Zobacz również tu
-
Spadki cen na stacjach paliw wyhamowały
2025-04-24 -
Nie warto zwlekać z wnioskiem o dopłaty 2025
2025-04-24
Poznaj produkty
-
Oprawa końcowa RAU
2011-10-21 -
Brona talerzowa na kołach TAL-K
2020-02-20 -
Avant 500
2012-01-05 -
TERRALAND TN_H pług zębowy, gruber, głębosz
2012-08-14 -
Formownica do redlin KRUKOWIAK
2012-03-15 -
Grzejnik olejowy SANICO OR 121-9
2011-05-14 -
Ładowarki teleskopowe Merlo - wysokie osiągi
2015-02-13
Zbilansowany sezon 2015/2016 na światowym rynku cukru
Australijskie biuro ds. rolnictwa, gospodarki i nauki (ABARES) prognozuje, że globalna produkcja cukru w sezonie 2015/2016 zwiększy się w relacji rocznej o 0,5% do 184 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.

Rynek cukru
Z kolei światowe zużycie wzrośnie o 0,7% do 184 mln ton. Tym samym rynek będzie zbilansowany. Zapasy końcowe pozostaną niezmienne i będą na poziomie 78,4 mln ton, co stanowi niemal 43% globalnego zużycia, tj. minimalny spadek w ujęciu rocznym.
Światowy eksport cukru został oceniony na 60,7 mln ton, czyli o 4% w skali roku. Poza tym, ABARES oczekuje, że w sezonie 2015/2016 przeciętne ceny cukru surowego zmaleją o 2% do 346 USD/t.
W sezonie 2014/2015 globalna produkcja tego surowca wyniosła 183 mln ton - zwyżka o 0,2%, a zużycie 182,7 mln ton – wzrost 2,1%, co dało 0,3 mln ton nadwyżki produkcyjnej – spadek o 92%.
