Wzrost wyników handlu zagranicznego branży mleczarskiej

Wyniki handlu zagranicznego branży mleczarskiej w okresie ośmiu miesięcy 2019 r. były lepsze niż w analogicznym okresie ub.r.

Wzrost wyników handlu zagranicznego branży mleczarskiej
Nadwyżka eksportu nad importem przetworów mlecznych wzrosła o 2,4% do 1,85 mld l w przeliczeniu na mleko surowe, w wyniku głębszej obniżki importu o 6,6% do 1,23 mld l niż eksportu o 1,4% do 3,08 mld l.
 
O spadku eksportu zadecydował głównie spora obniżka wywozu masła o 17,9%, ze względu na mniejsze niż przed rokiem ceny eksportowe o 12% oraz wzrost krajowej konsumpcji pod wpływem niższych cen detalicznych. Zmalał również eksport serwatki o 10,8% oraz serów i twarogów o 1,8%. Wysyłka pozostałych przetworów wzrósł od 5,0% - mleko w proszku do 20,9% - mleko płynne i śmietana. Z kolei na obniżce wolumenu importu zaważył spadek przywozu masła i serwatki po ok. 30%.
 
Dodatnie saldo obrotów w ujęciu wartościowym zwiększyło się o 0,9% do 0,88 mld EUR. Wzrosła zarówno wartość eksportu o 2,8% do 1,59 mld EUR, jak i importu o 5,2% do 0,71 mld EUR, co wynikało ze zwyżki cen transakcyjnych większości przetworów mlecznych.


Tagi:
źródło: