Indeks cen produktów mlecznych FAO wyniósł w kwietniu średnio 123,7 punktu po spadku o skromne 0,3 punktu (0,3 procent) w porównaniu z marcem. Wcześniej przez sześć miesięcy wartość indeksu rosła. Analizowany wskaźnik jest o 5,5 punktu (4,3 procent) poniżej wartości z analogicznego miesiąca ubiegłego rok.
Najbardziej spadły w kwietniu międzynarodowe ceny odtłuszczonego mleka w proszku, do czego przyczynił się przede wszystkim słaby popyt importowy na dostawy spotowe przy dużych możliwościach eksportu, szczególnie w Europie Zachodniej.
Tymczasem światowe ceny serów nieznacznie spadły, głównie w wyniku umocnienia dolara amerykańskiego.
Z kolei światowe ceny masła w dalszym ciągu rosły ze względu na stały popyt importowy i nieco mniejsze zapasy masła w Europie Zachodniej.
W międzyczasie ceny pełnego mleka w proszku odbiły umiarkowanie ze względu na zwiększony popyt na dostawy średnioterminowe i sezonowo spadającą produkcję mleka w Oceanii.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl