– Roczne spożycie soków w Polsce wynosi około 14 litrów na osobę – to zaledwie 38 ml dziennie. Obrazowo to prawie cztery łyżki stołowe. Na szczęście, statystyki rosną, konsumenci w Polsce coraz bardziej doceniają wartość soków. W ostatnich latach rokroczny przyrost spożycia wynosił około litr na osobę. Jesteśmy nieco powyżej średniej europejskiej jeśli chodzi o spożycie soków, jednak Europa Zachodnia konsumuje ich zdecydowanie więcej. Wypadamy blado w porównaniu do Niemców, którzy spożywają prawie 20 litrów soków na osobę rocznie – mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Barbara Groele, Sekretarz Generalny Stowarzyszenia „Krajowa Unia Producentów Soków”.
Spożycie soków i musów owocowych w Polsce się zwiększa, a coraz więcej konsumentów jest świadomych ich wartości odżywczych. Według tegorocznego badania, opracowanego na potrzeby kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”, prawie co czwarty konsument (23,9 proc.) pije soki kilka razy dziennie, co trzeci (33,3 proc.) – codziennie, a 25,9 proc. – kilka razy w tygodniu. Wzrost spożycia soków potwierdzają statystyki Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych (AIJN), z których wynika, że w 2016 roku zwiększyło się ono o 7,9 proc. W minionym roku Polacy wypili 14 litrów soków na osobę rocznie, podczas gdy jeszcze trzy lata temu roczne spożycie wynosiło 11,4 litra na osobę.
– Kraje skandynawskie, które bardzo dbają o organizm, spożywają około 20 litrów soków rocznie na osobę. Dla przykładu, w Szwecji konsumpcja wynosi 17 litrów, w Norwegii – 24 litry. Powinniśmy aspirować i powielać dobre nawyki z tych państw – ocenia Barbara Groele.
Z badań konsumenckich wynika, że soki owocowe najchętniej i najczęściej piją dzieci i kobiety. 73,1 proc. badanych sięga po nie między posiłkami albo będąc poza domem - 56,6 proc. Średnio dla połowy konsumentów soki owocowe są również dodatkiem do obiadu lub śniadania.
Czytaj dalej na nastepnej stronie...