Wzrost produkcji odtłuszczonego mleka w proszku

Utrzymujące się od początku 2018 r. zwiększone światowe i unijne zapotrzebowanie na odtłuszczone mleko w proszku wpływa stymulująco na wzrost produkcji tego rodzaju artykułu.

Wzrost produkcji odtłuszczonego mleka w proszku
W okresie styczeń–kwiecień br. w Unii Europejskiej wytworzono 508 tys. ton OMP, czyli o 6% więcej niż w analogicznym czasie 2017 r. Z prognoz Komisji Europejskiej wynika, że unijna produkcja odtłuszczonego mleka w proszku w 2018 r. może wynieść 1 558 tys. ton, a zatem o 2,6% więcej niż w 2017 r. i tylko o 0,2% mniej niż w roku 2016, kiedy kontyngent produkcji uzyskał rekordowo wysoki poziom -1,561 mln ton.
 
W odpowiedzi na globalny zwiększone zapotrzebowanie na OMP, także w Polsce, która jest liczącym się unijnym wytwórcą tego produktu, jego produkcja od początku 2018 r. wykazuje trend zwyżkowy. Z dostępnych danych GUS wynika, że w pierwszej połowie 2018 r. w krajowych proszkowniach wyprodukowano 90 tys. ton OMP, czyli o 12% więcej niż przed rokiem. Analitycy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa szacują, że produkcja OMP w całym 2018 r. może się ukształtować granicy 170 tys. ton, czyli o 3% wyższym od prognozowanego na 2017 r.


Tagi:
źródło: