Zdaniem ekspertów produkcja cukru w Indonezji w 2012 roku zwiększy się o 12% do poziomu 2,45 mln ton. Również import wzrośnie i wyniesie 3,5 mln ton.
W przypadku importu cukru surowego będzie to wolumen o wielkości 2,53 mln ton w odniesieniu do 2,42 mln ton w roku minionym. Z kolei do bezpośredniej konsumpcji co roku kierowane jest niemal 5,3-5,5 mln ton, ale przy rocznym przyroście populacji wynoszącym 4%, zapotrzebowanie na cukier będzie wzrastało.
Obecnie Indonezja stopniowo staje się największym importerem tego surowca w Azji. Początkowe plany o samowystarczalności tego kraju w roku 2014 musiały zostać odrzucone ze względu na trudności związane z dostępnością ziemi, biurokrację oraz brak odpowiednich inwestycji.
Niemal 60% wytworzonego cukru w Indonezji produkowane jest na Jawie, gdzie dostępność ziemi jest ograniczona.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU foto:
sxc.hu