Według najnowszych prognoz, w Meksyku w sezonie 2012/2013 zostanie wyprodukowane blisko 5,53 mln ton cukru, czyli o 12% więcej niż w poprzednim sezonie. Natomiast eksport tego surowca wzrośnie o niemal 29%, a głównym odbiorcą będą tu Stany Zjednoczone.
Bilans cukru w Meksyku:
produkcja:
-
sezon 2012/2013 – 5,5 mln ton
-
sezon 2011/2012 – 4,9 mln ton
-
relacja w obrębie sezonu – wzrost o 12,3%
import:
-
sezon 2012/2013 – 0,18 mln ton
-
sezon 2011/2012 – 0,46 mln ton
-
relacja w obrębie sezonu – spadek o 60,2%
eksport:
-
sezon 2012/2013 – 1,16 mln ton
-
sezon 2011/2012 – 0,9 mln ton
-
relacja w obrębie sezonu – wzrost o 28,9%
konsumpcja:
-
sezon 2012/2013 – 4,09 mln ton
-
sezon 2011/2012 – 4,03 mln ton
-
relacja w obrębie sezonu – wzrost o 1,6%
zapasy końcowe:
-
sezon 2012/2013 – 0,97 mln ton
-
sezon 2011/2012 – 0,93 mln ton
-
relacja w obrębie sezonu – wzrost o 4,4%
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU foto:
sxc.hu