Połowa września przyniosła wyraźne podwyżki notowań cukru. W Londynie cena cukru białego wzrosła do 497,1 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy podrożał do 378,5 USD/t – podaje FAPA/FAMMU.
W ciągu ostatniego tygodnia notowania wzrosły odpowiednio o 4 i 5%, w relacji miesięcznej notowania cukru surowego były stabilne, a białego spadły o nieco ponad 1%. Natomiast w ujęciu rocznym były jednak mniejsze o odpowiednio 11 i 13%.
Po fali ostatnich przecen na rynek powróciły zwyżki, których bezpośrednią przyczyną jest głównie sytuacja techniczna. Rośnie również zainteresowanie inwestorów cukrem. Za parę dni wygasa kontrakt marcowy na biały cukier z terminem realizacji na październik. Handlowcy oczekują niezbyt dużej ilości, czyli rzędu 150-400 tys. ton.
Niemniej jednak ostateczny kontyngent będzie w znacznym stopniu zależał od dostępności cukru z Indii. W październikowym kontrakcie ma być dostarczony cukier z Meksyku, Gwatemali oraz Tajlandii.
Sierpniowy kontrakt został zrealizowany na 107,3 tys. ton, a pod koniec miesiąca wygaśnie kontrakt październikowy na cukier surowy.
źródło: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE foto:
sxc.hu