Indeks cen żywności w górę, ale o 19% poniżej ubiegłego roku

Główny indeks cen żywności kalkulowany przez FAO we wrześniu br. zwiększył się – do 156,3 punktów - po sporym spadku w sierpniu br. W nadal jednak aktualny poziom wskaźnika jest poniżej wartości uzyskanych w analogicznym okresie poprzedniego sezonu – zniżka o 18,9%. Do ostatniego wzrostu przyczyniły się rosnące cen nabiału oraz cukru – zauważa FAMMU/FAPA.

Indeks cen żywności w górę, ale o 19% poniżej ubiegłego roku

Indeks cen żywności

Z kolei w odniesieniu do pozostałych podstawowych grup produktów, tj. mięso, zboża, oleje roślinne wystąpiła kontynuacja zniżkowych trendów. Indeks cen zbóż zmalał z 155,1 punktów w sierpniowym raporcie do 154,8 punktów. Podobnie nieznaczny spadek zaobserwowano dla wskaźnika cen olejów roślinnych – z 134,9 punktów do 134,2 punktów.

 

Indeks cen mięsa wyniósł 170,5 pkt i od marca br. zmienia się w niewielkim stopniu. W obrębie ostatnich siedmiu miesięcy ceny drobiu zmniejszyły się za sprawą obniżki cen pasz, a wołowiny wzrosły, wspierane coraz większym popytem i ograniczoną podażą. Notowania wieprzowiny były relatywnie stabilne, a mięsa owczego wahały się w odzwierciedleniu cykli sezonowych.



Tagi:
źródło: