Eksport masła z Polski
W 2014 roku w wyniku mniejszych cen światowych było tu stabilnie, a kontynuacja spadkowego trendu cen w I połowie 2015 roku przyczyniła się do tego, że pomimo 8,9% wzrostu kontyngentu wywozu do 22,7 tys. ton odnotowano tutaj 10% obniżkę wartości eksportu do 66,6 mln EUR.
Wzrosła jednak istotność tego tłuszczu dla wysyłki z 7,2% do 7,9% udziału w strukturze wywozu mleczarskiego z Polski. Produkt ten jest eksportowany głównie do państw UE - 93,9%, w tym na rynki Piętnastki.
Największym importerem polskiego masła była Holandia
W I połowie 2015 roku największym importerem masła z Polski była Holandia, która sprowadziła go ponad dwukrotnie więcej niż rok przed rokiem – 4,69 tys. ton, płacąc kwotę wyższą o 85% - 13,31 mln EUR.
Na drugim miejscu pod kątem wartości zakupionego z Polski masła znalazły się Niemcy ze spadkiem o -3% do 9,44 mln EUR. Czechy zmniejszyły przywóz tego tłuszczu o 14,8% do 2,57 tys. ton, a wartość zmalała o 30% do 7,64 mln EUR.
Niższy import masła do Polski
Polska sprowadza pewne ilości masła, w segmencie tym, podobnie jak w odniesieniu do mleka w proszku doszło do obniżki wartości i kontyngentu. W I połowie 2015 roku zaimportowano 6 tys. ton tego tłuszczu - mniej o 14,3% za 21,6 mln EUR, co oznaczało 27% zniżkę. Dostawcami były niemal tylko państwa UE.
Czołowym dostawcą z 6% spadkiem wartości przywozu przy 18% wzroście ilości pozostały Niemcy. Z tego kraju w omawianym czasie dostarczono do Polski 2,4 tys. ton masła za 7,86 mln EUR. Zakup z Holandii obniżył się o 29% do 1,46 tys. ton, a jego wartość o 39% do 5,36 mln EUR. Trzecim dość istotnym dostawcą podobnie jak przed rokiem, pozostała Francja, z której w analizowanym okresie do Polski przywieziono o 31% więcej masła niż przed rokiem - 603 tony o łącznej wartości o 12% większej niż w 2014 roku wynoszącej 2,57 mln EUR.