Eksport cukru z Polski
W okresie styczeń-wrzesień 2016 roku wysyłka cukru z Polski wyniosła 351 tys. ton, a jej wartość 167,2 mln €. Oznacza to zwiększenie się kontyngentu o 12,4% w skali roku przy zwiększeniu wartości o 22,7%. Średnia wartość eksportu wzrosła o 9,1% do 476 €/t - 2,08 zł/kg.
Największym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 60% dostaw. Do UE cukier sprzedawano drożej o 12,1% do 519 €/t - 2,26 zł/kg. Do krajów trzecich cukier kosztował więcej o 9,6% do 412 €/t - 1,8 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Litwa i Łotwa oraz Włochy, a z krajów trzecich Izrael, Gruzja, Rosja i Gruzja.
Import cukru do Polski
W okresie styczeń-wrzesień 2016 roku przywóz cukru do Polski był większy o 96,6% i wyniósł 199,7 tys. ton, a jego wartość była wyższa o 93,6% do 87,7 mln €. Cukier sprowadzano taniej o1,5% do 439 €/t - 1,91 zł/kg.
Największymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 70% sprowadzonego cukru. Pozostałą część sprowadzono z UE. Z krajów trzecich cukier importowano drożej o 1,9% do 421 €/t - 1,84 zł/kg, a od unijnych partnerów taniej o 4,4% do 464 €/t - 2,02 zł/kg. Najwięcej cukru sprowadzono ze Szwecji, Niemiec, Danii i Czech, a spoza UE z Sudanu, Zimbabwe i Mozambiku oraz Mauritiusa. W obrębie UE handel jest bezcłowy. Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru.
Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem
W okresie styczeń-wrzesień 2016 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem zmalało o 12,6% do 79,5 mln € i o 28,2% do 151,3 tys. ton. Mniejsze saldo to przede wszystkim wynik znacznie większej dynamiki wzrostu przywozu niż wywozu, a także drożejącego cukru na giełdach.
Wrzesień okazał się miesiącem osłabienia wymiany handlowej cukrem. Z danych wynika, że polscy eksporterzy sprzedali w tym czasie 19 tys. ton. 11 tys. ton trafiło do UE, w tym 10 tys. ton do Niemiec. Natomiast importerzy sprowadzili 5 tys. ton. Kupowano głównie w Szwecji - 3 tys. ton. Niższy przywóz można łączyć z szybko drożejącym we wrześniu i poprzednich miesiącach cukrem oraz z wysokim poziomem importu jako takiego. Z kolei niewielki wywóz może być efektem ograniczonej podaży eksportowej w kraju i wysokimi dostawami w poprzednich miesiącach.