Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Podwozie ramowe
2016-05-11 -
Sprzęg do pras
2013-06-19 -
JOHN DEERE szyba tylna do kabiny LX 042117
2011-12-13 -
Ciągnik KUBOTA M110GX 115 KM
2013-08-18 -
Rozrzutnik obornika N-255/5 10 ton Igamet
2016-05-13
Unijny eksport żywności zwiększył się o 6% do 129 mld euro
W okresie od lutego 2015 r. do końca stycznia 2016 r. unijny eksport rolno-spożywczy osiągnął 129 mld EUR w ujęciu wartościowym, co oznacza 6% zwyżkę w stosunku do tego samego okresu rok wcześniej. Wyjątkowo wysokie wyniki miesięcznej wysyłki odnotowano głównie w marcu, lipcu i grudniu 2015 roku - podaje FAMMU/FAPA.
Eksport żywności z UE
Analizując strukturę geograficzną unijnego wywozu rolno-spożywczego największe wzrosty zaobserwowano w sprzedaży do USA o 18%, Chin o 39% i Arabii Saudyjskiej o 35%. Mniej spektakularne zwiększenie dostaw miało miejsce do następujących krajów: Turcji, Szwajcarii, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Australii, Kanady, Izraela, Egiptu – o 200 mln EUR do każdego z tych odbiorców. Z kolei największy spadek eksportu wystąpił w przypadku Rosji – o 36% do 5,5 mld EUR.
Rozpatrując strukturę towarową wysyłki artykułów rolno-spożywczych należy podkreślić głównie spory wzrost eksportu zbóż innych niż pszenica - o 57% do 1,1 mln EUR. Poza tym zwyżka sprzedaży zagranicznej wystąpiła dla takich kategorii produktów jak: wina o 9%, alkohole i likiery o 7%, piwo o 18%, żywe zwierzęta o 25%, a także dla soi, jajek, miodu i surowego tytoniu. Zmniejszenie się eksportu nastąpiło w przypadku mleka w proszku o 16%, świeżych owoców o 11%, co związane było przede wszystkim ze skutkami rosyjskiego embarga.