Wzrost cen koncentratu jabłkowego z Polski

Zgodnie z danymi Foodnews, cena koncentratu jabłkowego z Polski (Brix 70, cf Rotterdam) wzrosła w trzeciej dekadzie lipca br. o 0,10 euro za kilogram (w porównaniu do pierwszej połowy miesiąca) do 1,15 euro/kg - podaje Bank BGŻ.

Wzrost cen koncentratu jabłkowego z Polski
Było to pierwsze odbicie się cen po obserwowanych na przestrzeni ostatnich miesięcy spadkach (wrzesień 2012-czerwiec 2013). Niemniej, biorąc pod uwagę szerszą perspektywę, była to cena o 23% niższa niż w tym samym okresie w roku poprzednim.

Spadek cen był prawdopodobnie rezultatem rekordowej podaży koncentratu w kraju. Z prognoz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że w sezonie 2012/2013 zakłady przetwórcze wyprodukowały 295 tys. ton zagęszczonego soku z jabłek, wobec 225 tys. t w sezonie poprzednim.

Popyt na krajowy koncentrat jabłkowy na rynkach zagranicznych w minionym sezonie był dość wysoki. IERiGŻ-PIB szacuje, że od lipca 2012 r. do czerwca 2013 r. eksport koncentratu z Polski wyniósł 260 tys. t i był o 33,5% wyższy w porównaniu z sezonem poprzednim.


Tagi:
źródło: