Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Potenza RE050A
2011-05-24 -
Wozy paszowe Metaltech
2020-06-30 -
Nawóż Siarkomag
2014-02-21
Do końca roku notowania cukru wzrosną o 20%
Jak wynika z ankiety agencji Reuters wśród 15 analityków i handlowców zajmujących się cukrem, na koniec 2016 roku notowania cukru surowego będą większe o 20% od poziomu z początku roku.
Notowania cukru
Jak zaznacza FAPA/FAMMU, powodem są szacunki deficytu na światowym rynku cukru zarówno w sezonie 2015/2016, jak i następnym. Mniejszą dynamiką zwyżki mają charakteryzować się notowania cukru białego.
Uśredniona prognoza zakłada, że na koniec 2016 roku cukier surowy będzie kosztował 16,3 centów za funt - 359,3 USD/t przy cenach rzędu 14,9-16 cts/lb w pierwszym kwartale. Oznacza to wzrost o 26%.
Z kolei cukier biały ma kosztować 456 USD/t na koniec 2016 roku, a więc o 14% więcej względem początku roku. Na koniec pierwszego kwartału notowania mają wynieść 430 USD/t.