W październiku bieżącego roku, na giełdzie w Nowym Jorku za cukier surowy płacono o 6 procent więcej niż tydzień wcześniej, a więc kosztował 475,7 dolary za tonę.
Niemniej jednak jest to o 13 procent więcej w stosunku do minionego miesiąca, a w porównaniu z poprzednim rokiem to spadek o 13 procent.
W tym samym czasie cukier biały na londyńskiej giełdzie podrożał o 4 procent wobec miesiąca minionego, czyli kosztował 591,1 dolarów za tonę. W relacji miesięcznej to 17 procentowy wzrost, a w stosunku do poprzedniego roku to obniżka o 9 procent.
Taki stan rzeczy wynika z dosyć niskiej realizacji kontraktów na cukier biały i surowy, co powoduje spadek zainteresowania kupnem tego surowca, a przy rosnącej podaży może oznaczać obniżkę stawki w najbliższym czasie.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto:
sxc.hu