Duża przecena cukru na giełdach na początku kwietnia br.

Po marcowych podwyżkach początek kwietnia 2016 roku przyniósł silną przecenę cukru na giełdach.

Duża przecena cukru na giełdach na początku kwietnia br.

Ceny cukru

Według danych FAMMU/FAPA na nowojorskiej giełdzie towarowej cukier surowy stracił przez ostatni tydzień aż 7,9%, spadając do 322,3 USD/t, a na londyńskiej giełdzie towarowej cukier biały potaniał o 7,7% do 419,4 USD/t. W ujeciu miesięcznym notowania były jednak tylko nieznacznie niższe, a spadki wyniosły odpowiednio -0,1 i -0,8%, w relacji rocznej cukier był droższy o 12,7 i 14,5%.

Znaczącym powodem przecen są informacje z Brazylii, gdzie możliwa jest obniżka regulowanych cen benzyny, co zachęciłoby do większej produkcji cukru z trzciny cukrowej. Wyraźny wpływ na notowania miała też sytuacja techniczna rynku i zachowania inwestorów krótkoterminowych, a także słaby ciągle real.

Światowy bilans cukru w sezonie 2015/16 i kolejnym (po latach nadwyżek produkcyjny pojawi się deficyt) przemawia za wzrostem cen cukru. 



Tagi:
źródło: