Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Łyżka otwierana do chwytania i równania
2016-01-12 -
Transport mleka PROFI
2012-12-31 -
Licznik Piusi K24
2013-02-13 -
Wyposażenie paszarni
2016-01-04 -
DEUTZ - szyba drzwiowa z nadrukiem
2011-12-13 -
Stół selekcyjny do warzyw i owoców KRUKOWIAK
2012-03-15
Polska: Spadek eksportu i importu cukru (Q1 2015)
W pierwszym kwartale 2015 roku eksport polskiego cukru zmalał w relacji rocznej, jednocześnie jego import uległ głębokiej redukcji – podaje FAPA/FAMMU.
W pierwszym kwartale 2015 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem zwiększyło się dynamicznie o 162% do 43,2 mln € i o 113% do 103,2 tys. ton. Większe saldo to głównie skutek załamania importu przy dość niedużym ograniczeniu eksportu. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie i znacznie poprawiło się. Eksport zmniejszył się sporo dynamiczniej wartościowo niż ilościowo, podobnie było w odniesieniu do spadku importu, co należy to łączyć ze zniżką cen.
Eksport cukru z Polski
W pierwszym kwartale 2015 roku wysyłka cukru z Polski wyniosła 118,1 tys. ton, a jego wartość 51,1 mln €. Oznacza to zniżkę roczną o odpowiednio 5 i 17%. Przeciętna wartość wywozu zmalała o 13% do 433 €/t, czyli do 1,82 zł/kg. Najważniejszym odbiorcą polskiego cukru w analizowanym czasie były kraje unijne, gdzie trafiło 63% eksportu. Do UE cukier sprzedawano taniej o 24% do 467 €/t - 1,96 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał w cenie wyższej o 13% do 373 €/t - 1,56 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Węgry i Litwa oraz Łotwa, a z krajów pozaunijnych Izrael, Arabia Saudyjska, Rosja i Kazachstan.
Import cukru do Polski
W pierwszym kwartale 2015 roku import cukru do Polski zmniejszył się o 80% do 14,9 tys. ton, a jego wartość obniżyła się o 82% do 7,9 mln €. Cukier sprowadzano taniej o 11% do 530 €/t - 2,22 zł/kg. Czołowym dostawcą cukru do Polski były kraje unijne, skąd sprowadzono 88% wwożonego cukru. Pozostała część pochodziła od partnerów z krajów trzecich.
Z krajów trzecich cukier kupowano w cenie większej o 13% do 647 €/t - 2,71 zł/kg, a od unijnych partnerów taniej o 20% do 519 €/t - 2,18 zł/kg. Najwięcej cukru przywieziono z Niemiec, Francji, Danii i Łotwy. W ramach UE handel jest bezcłowy. Wysokie ceny importu z krajów trzecich sugerują zakup wysokojakościowego cukru białego z certyfikatem typu bio/organic.