Badanie przeprowadzone na zlecenie WWF Polska pokazuje, że dla zdecydowanej większości badanych (70 proc.) informacja o tym, które gatunki ryb są zagrożone wyginięciem ma znaczenie i może wpłynąć na ich decyzje zakupowe. Respondenci przyznają, że chcą być informowani, które gatunki ryb są zagrożone wyginięciem, a które bezpieczne - chętnie widzieliby taką informację w miejscu sprzedaży. Jednak wiedza na temat konkretnych gatunków nie jest wysoka. Ponad połowa badanych nie wie, że tuńczyk błękitnopłetwy, łosoś bałtycki, węgorz, halibut czy sola to gatunki zagrożone wyginięciem.
- Badanie potwierdza, że kwestie ochrony środowiska nie są obojętne konsumentom, jednak potrzebują oni konkretnej i łatwo dostępnej informacji, która pomoże im podejmować odpowiedzenie decyzje. – mówi Olga Sarna z Fundacji WWF Polska. - Dlatego Fundacja WWF Polska wydaje poradnik „Jaka ryba na obiad”, w którym każdy może szybko sprawdzić, czy wybór danego gatunku nie będzie zagrożeniem dla środowiska.
Poradnik rybny dzieli najpopularniejsze gatunki ryb i owoców morza na trzy grupy. Pierwsza z nich, oznaczona zielonym światłem, to gatunki, po które można sięgać bez obaw, bowiem stan ich stad jest obecnie stabilny, a ich połowy nie wpływają negatywnie na bioróżnorodność mórz i oceanów. Należą do niej m.in. śledź, karp i makrela. Druga grupa ryb oznaczona ostrzegawczym, żółtym światłem, zawiera gatunki, przy zakupie których powinniśmy zachować szczególną uwagę, bo dane na temat ich populacji są niepełne lub ich połowy czy hodowla szkodzą środowisku. Natomiast ostatnia grupa, oznaczona czerwonym światłem, prezentuje listę ryb i owoców morza krytycznie zagrożonych. Z jedzenia i kupowania tych ryb i owoców morza powinniśmy całkowicie zrezygnować aby przyczynić się w ten sposób do ich ochrony.
WWF Polska zachęca także do wybierania ryb i owoców morza pochodzących z przyjaznych środowisku połowów, oznaczonych niebieskim certyfikatem MSC, który gwarantuje, że kupowana ryba została złowiona w sposób przyjazny dla środowiska.