Po raz kolejny po otwarciu opakowania mozzarella zmieniła kolor na niebieski, a to za sprawą pewnej bakterii.
Tym razem był to ser sprowadzany z Niemiec. Sprawą już zajęła się włoska prokuratura, której celem jest wyjaśnienie tego przypadku.
Od niemal 2 lat na terenie Włoch odnotowuje się podobne przypadki. Do tej pory konfiskowano spore partie niebieskiej mozzarelli, która trafiała do tanich sieci sprzedaży z Niemiec. Początkowo dyskutowano nad sensem sprowadzania tego sera, skoro jeden z zakładów zza granicy został zamknięty. Niestety owe przypadki wykryto również u włoskiego producenta.
Bakteria odpowiedzialna za zmianę koloru sera na niebieski lub różowy znajduje się w wodzie w opakowaniu tego produktu. Eksperci odkryli, że bakteria pochodzi z wody wydobywanej ze studni i użytej do produkcji sera.
Nie wiadomo dokładnie jak bardzo szkodzi ona zdrowiu, ale z pewnością jej wpływ na ludzki organizm nie jest obojętny.
źródło: Gospodarz.pl/wp.pl Foto:
sxc.hu