Większy eksport przetworów zbożowo–mącznych

Eksport przetworów zbożowo–mącznych w okresie siedmiu miesięcy 2017 r. wyniósł ponad 0,7 mln ton i był o 9% większy niż tym samym okresie w 2016 r. Wartość wywozu tych przetworów zwiększyła się o 10% do 1,37 mld euro.

Większy eksport przetworów zbożowo–mącznych
Przetwory zbożowo–mączne wywożone były przede wszystkim do UE, przy czym w latach 2013–2016 było to 80% wolumenu i 75–79% wartości. W okresie siedmiu miesięcy 2017 r. na rynek UE trafiło więcej o 13 tys. ton do 547 tys. ton przetworów zbożowo–mącznych. Głównymi kierunkami eksportu przetworów zbożowo–mącznych pozostały Niemcy - 174 tys. ton, Wielka Brytania - 61 tys. ton i Czechy - 42 tys. ton, a poza UE – Rosja - 23 tys. ton.
 
W 2017 r. w wywozie przetworów zbożowych możliwa jest dalsza, umiarkowana zwyżka. Szacuje się wzrost wartości eksportu mąki, słodu, ciasta makaronowego, produktów otrzymywanych przez spęcznienie i prażenie ziarna oraz pieczywa wraz z cukierniczym, a tylko nieznaczny spadek wartości eksportu kasz i płatków oraz otrąb. Zadaniem analityków Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wartość wysyłki tych produktów może być o 8% większa niż w 2016 r. i wynieść 2 mld euro.


Tagi:
źródło: