Jak podaje Bank BGŻ najwięcej olejów i tłuszczów, bo w ilości 17,8 mln t wykorzystano w minionym roku na cele żywnościowe, co daje 58% zużycia ogółem. Było to jednak mniej niż w 2012 r.
Dosyć znacząco w skali roku zwiększyło się zużycie olejów i tłuszczów w unijnym sektorze energii, a więc do produkcji biodiesla, energii elektrycznej i ciepła. W 2013 r. wyniosło ono łącznie 10,4 mln t w stosunku do 9,54 mln t w 2012 r., co stanowiło to 34% w strukturze zużycia olejów i tłuszczów ogółem. Przyrost ten wiązał się m.in. ze zwiększonym zapotrzebowaniem na surowce do produkcji estrów metylowych po nałożeniu ceł antydumpingowych w zeszłym roku na biodiesel sprowadzany z Indonezji i Argentyny.
Ograniczenie importu biodiesla przyczyniło się do sporego wzrostu zakupu oleju palmowego do UE. Ponadto, konkurencyjność cenowa oleju palmowego wpłynęła na jego większe wykorzystanie do generacji energii elektrycznej i ciepła. Według prognoz przywóz tego surowca do Wspólnoty w 2013 r. wyniósł 7,1 mln t w odniesieniu do 6,1 mln t w 2012 roku.
Natomiast wykorzystanie olejów i tłuszczów w sektorze olefin pozostało relatywnie stabilne. W 2013 r. wyniosło ono blisko 1,7 mln t.
W strukturze zużycia olejów i tłuszczów w UE w 2013 r., tak jak w latach poprzednich, dominował olej rzepakowy. Na drugim miejscu znalazł się olej palmowy, którego wykorzystanie w zeszłym roku kształtowało się na rekordowo wysokim poziomie. Łączny udział oleju rzepakowego i palmowego w strukturze zużycia olejów i tłuszczów przekroczył 50%.