W sezonie 2014/2015 spodziewana produkcja rodzynek w Turcji będzie aż o 35% większa niż w sezonie wcześniejszym i wstępnie ocenia się ją na 320,0 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.
Produkcja rodzynek
Tym samym w tym sezonie wielkość produkcji będzie rekordowa i najwyższa od paru lat. Dla porównania w poprzednim sezonie produkcja ta wyniosła zaledwie 242,6 tys. ton, a jeszcze sezon wcześniej 310 tys. ton. rodzynek. Turcja jest drugim po Stanach Zjednoczonych czołowym producentem rodzynek na świecie i liczący się ich eksporter posiadający 40-45% udziału w globalnym eksporcie.
W sumie w Turcji corocznie wytwarzane jest 4,2 mln ton winogron, w tym 30% stanowią te odmiany przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji jako winogrona stołowe, a 35% zbiorów kierowane jest właśnie do suszenia, 25% do produkcji pekmezu i pozostałe 10% do produkcji napoi alkoholowych. Zdecydowana ilość pochodząca z lokalnej produkcji rodzynek przeznaczona jest na wysyłkę, gdzie w sezonie 2014/2015 założono 245 tys. ton w stosunku do 185 tys. ton sezon wcześniej.
Od lat czołowymi importerami rodzynek z Turcji są kraje unijne, które sprowadzają łącznie 85% wysyłki. Trzej najwięksi unijni odbiorcy to Wielka Brytania, Niemcy i Holandia.
Na lokalnym rynku do spożycia pozostanie w analizowanym sezonie 70 tys. ton rodzynek w stosunku do 90 tys. ton w poprzednim sezonie.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: FAS USDA foto:
sxc.hu