Większa produkcja i eksport PMP z UE

Jak wynika z najnowszych danych Komisji Europejskiej po 3,5% zniżce produkcji pełnotłustego mleka w proszku (PMP) w 2015 roku, pierwsze trzy kwartały 2016 roku przyniosły odwrócenie tego trendu.

Większa produkcja i eksport PMP z UE
Od stycznia do końca września 2016 roku w całej Unii Europejskiej wytworzono o 5,2% więcej pełnotłustego mleka w proszku niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Stało się tak w dużej mierze dzięki prawie 27% zwyżce produkcji w Holandii oraz 8,8% w Niemczech, podczas gdy w innych głównych krajach produkcyjnych notowano łagodniejsze wzrosty. W sumie w krajach dawnej piętnastki w pierwszych dziewięciu miesiącach tego roku wyprodukowano o 5,6% PMP więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Według FAMMU/FAPA, w nowych państwach członkowskich odnotowano z kolei niespełna 1% zwyżkę.
 
Pełnotłuste mleko w proszku było towarem mleczarskim, w eksporcie którego w 2015 roku odnotowano zaledwie 0,1% zwyżkę. Tendencja ta nie nasiliła się w ciągu pierwszych 9 miesięcy bieżącego roku, kiedy PMP razem było towarem, którego wywóz był mniejszy niż rok wcześniej.
 
Spadek wysyłki PMP nie jest jednak dynamiczny i w okresie od stycznia do końca września 2016 r. jego wywóz osiągnął poziom 302,9 tys. ton, a więc był niższy o 3%, podczas gdy w podobnym okresie ubiegłego roku notowano minimalne wzrosty. Najwięcej pełnego mleka w proszku wysyła się tradycyjnie z Holandii, gdzie eksport zwiększył się zaledwie o 0,8%.
 
O 7,6% większe ilości PMP wywożono w analizowanym okresie poza UE z Danii. Wywóz z Francji zwiększył się natomiast o 9,3%. Zmalał eksport z Szwecji o 33,2%, Belgii o 0,5% i Wielkiej Brytanii o 27%.
 
Dosyć dynamiczna zwyżka eksportu tego proszku poza UE dotyczy Irlandii, skąd w omawianym okresie wywieziono 19,46 tys. ton PMP, tj. o ponad 42,5% więcej niż w analogicznym okresie 2015 roku.


Tagi:
źródło: