Stabilizacja światowych cen olejów i tłuszczów (wrzesień 2013)

Opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen olejów i tłuszczów we wrześniu wyniósł 186,3 pkt. - podaje Bank BGŻ.

Stabilizacja światowych cen olejów i tłuszczów (wrzesień 2013)
W związku z tym, omawianym miesiącu ceny monitorowane przez FAO były o 86,3% większe niż średnio w latach 2002-2004. W odniesieniu do sierpnia 2013 roku wartość indeksu pozostała relatywnie stabilna, chociaż odnotowano minimalny wzrost o 0,8 pkt, co daje 0,4%. z kolei w w ujęciu rocznym była ona mniejsza o 17%, tj. o 38 pkt.
 
Według FAO, we wrześniu nastąpił wzrost globalnych cen oleju sojowego, co było związane z dalszą korektą w dół szacunków tegorocznych zbiorów soi w Stanach Zjednoczonych.
 
Poza tym na początku września odnotowano także wzrost cen oleju palmowego, do czego przyczyniło się ożywienie w popycie eksportowym na ten produkt. Jednakże, już pod koniec miesiąca ceny oleju palmowego spadły, co odzwierciedlało oczekiwania rynku związane ze wzrostem produkcji w następnych miesiącach.


Tagi:
źródło: