Ceny masła po trzech miesiącach spadków, od kwietnia do sierpnia systematycznie się zwiększały, a we wrześniu ponownie zmalały. Średnio miesięczna dynamika zwyżki cen wszystkich rodzajów tłuszczów, podobnie jak wielu innych grup produktów żywnościowych była mniejsza niż w porównywalnym okresie 2017 r.
Poziom cen tłuszczów roślinnych w okresie dziewięciu miesięcy br. był o 1,3% większy niż w tym samym okresie 2017 r. Wzrost cen tłuszczów roślinnych był niższy niż cen całej żywności wraz z napojami bezalkoholowymi, który w relacji rok do roku wyniósł 3,1%, w tym znacznie mniejszy niż cen tłuszczów zwierzęcych, który wyniósł 17,4%.
Margaryny podrożały o 1,8% w skali roku, oleje roślinne o 0,3%, a oliwa z oliwek o 4%, przy wzroście cen masła o 18,5% i tłuszczów zwierzęcych surowych i topionych, czyli słoniny, smalcu o 3,8%. Tłuszcze roślinne istotnie potaniały względem tłuszczów zwierzęcych, jaki i wielu innych grup produktów żywnościowych.